Як вибрати фарбу для стін та стель?

фарба для стін

У асортименті нашої компанії представлена ​​велика різноманітність лакофарбових матеріалів для фарбування стін та стель всередині то зовні приміщень. Щоб вибрати підходящий варіант для кожної конкретної ситуації, потрібно ознайомитися з їх різновидами і особливостями. 

Основа і тип фарби


Для початку слід дізнатися, які особливості є у кожного типу фарби:

  • Олійні фарби стійкі до підвищеної вологості і різкого перепаду температур. З недоліків можна відзначити сильний запах і повільне висихання олійної фарби.
  • Латексні фарби стійкі до механічного впливу, швидко сохнуть, запобігають розвитку цвілі, але руйнуються при різкому перепаді температур,  мають слабкий запах.
  • Акрилові фарби стійкі до атмосферних явищ, агресивних лужних середовищ, швидко висихають, не мають запаху. Основний недолік – необхідність використання грунтовки, так як сама фарба має недостатню адгезію.
  • Водно-дисперсійні фарби добре пропускають повітря, стійкі до вологи, швидко висихають, не мають неприємного запаху, стійкі до деформацій, стирання. Недоліки: такі фарби вимогливі до температурних умов, і перед роботою з ними необхідна попередня підготовка поверхні.
  • Водоемульсійні фарби не мають запаху, швидко висихають, нетоксичні, стійкі до механічного впливу. Недоліки – погана стійкість до забруднень і атмосферних явищ.
  • Епоксидні фарби призначені для гідро- і електроізоляції, захисту від агресивних хімічних речовин, процесів гниття і корозії дерев’яних і металевих поверхонь; запах у них відсутній, але сохнуть такі фарби більше 24 годин.
  • Силікатні фарби відрізняються паропроникністю, вологостійкістю, вогнетривкістю, стійкістю до кислот, запобігають розвитку мікроорганізмів. Вони не мають запаху і швидко сохнуть.

 Як вибрати фасадну фарбу для зовнішніх робіт


Фарба для зовнішніх робіт використовується в основному для обробки  фасадів будинків. Вона повинна бути стійкою до атмосферних явищ, таких як вивітрювання, УФ-випромінювання, підвищена вологість, перепад температур і т. д. Тут підійдуть фарби на силікатній та акриловій основі

Особливості фарб для робіт всередині приміщення


Інтер’єрні фарби використовуються для фарбування стін, підлог, стель всередині житлових, офісних, виробничих будівель. По-перше, вони повинні бути стійкими до стирання і деформацій, по-друге – покращувати естетичні властивості поверхонь. Далі розглянемо, як вибрати акрилові, латексні, водоемульсійні і інші види фарб для внутрішніх робіт.

Як вибрати фарбу для стін в кухні


Для фарбування стін в кухонному приміщенні краще вибрати миючу фарбу, що володіє антистатичними властивостями, не втрачає своїх властивостей під впливом сонячного світла і перепаду температур. Крім того, матеріал повинен бути безпечним для здоров’я, стійким до стирання і дії вологи. Для таких цілей підходять акрилові, латексні, водно-дисперсійні фарби.

Як вибрати фарбу для стін в спальні та дитячій кімнаті

 
Для дитячої кімнати і спальні не так важлива зносостійкість, як естетичні властивості обробки. Тому можна вибрати невологостійкі, але екологічну і паропроникну фарбу. Рекомендується використовувати водно-дисперсійні, водоемульсійні, акрилові, латексні фарби.

Як вибрати фарбу для стелі в квартирі


Фарби для стелі мають підвищену адгезію, хороші покриваючі властивості, що не роблять потьоків, добре розтікаються по поверхні. Перед тим як вибрати фарбу варто врахувати, що на кухні стеля потребує періодичного миття. Залежно від характеристик приміщення оптимальними є фарби на водоемульсійній, водно-дисперсійній, акриловій і латексній основах

Додаткові характеристики фарб та емалей. 


ЛФМ можуть містити додаткові речовини, які надають покриттю спеціальні властивості, наприклад, антикорозійні або антисептичні. Також існують емалі для нанесення по іржі (грунт-емаль 3 в 1) або оцинкованому металу.


Ступінь блиску фарби

Перед покупкою зверніть увагу на ступінь глянцю фарби. Умовно виділяють такі різновиди:

високоглянсові;
глянцеві;
напівглянцеві;
напівматові;
матові.